click pantas2

3 Sept 2014

resepi ayam percik by dak zuren



Assalammualaikum....semuaaa ape khabar semua??..baru2 ney cuti merdeka kn jatuh hari ahad so..dak zuren sekeluarga planning wat ayam percik ..first time test tau..alhamdulilah menjadi. resepi ney gabungan beberapa blog n resepi orang2 lama kat kampung..

BAHAN-BAHAN(untuk perapan ayam)
*ayam sekor
*kunyit serbuk(ikut kesukaan anda)
*garam(secukup rasa)
*1 1/2 sudu besau gula
*ketubar-1 sudu besar+jintan manis-1sudu kecil+lada hitam-1 sudu besar(diblander or ditumbuk..tumbuk senang
*garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN(Kuah percik)
*3 biji bawang besar
*4 biji bawang putih
* 2 inci halia
*4 batang serai
*3 sudu gula
*2 sudu gula melaka
*2 kuib ikan bilis
*1 senduk cili sos
*1 senduk cili mesin
*santan kelapa pekat(1 biji kelapa)

CARA-CARA
1:Basuhkan ayam bersih2 tau....
2:gaulkan ayam dengan semua  bahan-bahan  perapan
(biakan selama setengah jam)jgn lelama xelok nanti bakteri jahat datang)
3:bawang besar,bawang putih,halia,gula,serai diblander..
4:panaskan minyak kemudian masukkan semua bahan yang telah diblander tadi..tumis hingga naik bau..masukkan kuib ikan bilis.kemudian masukkan gula melaka cili sos dan cili mesin tumis lagi ..last sekali masuk kan santan pekat..masak kn hingga pekat masuk kn sedikit garam dan ajinamoto...
5:kemudian bakar kan ayam(pakai arang blh,pakai periuk ajaib pun blh)...dan percikkan kuah percik tadi di atas ayam(nak lg sedap mandikan je kuah percik tu atas ayam..xpun celup2 kn ayam dalam kuah percik baru bakar...)
6:sedia untuk dihidangkan

SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment